Season-less

Toen ik begon met het opzetten van een eigen collectie was 1 ding duidelijk, deze gaat seizoensloos worden! Ik noem het liever ook geen collectie, omdat ik geen “seizoens” collecties breng, geen snelle trends, kwaliteit boven kwantiteit belangrijk vind en geen grote aantallen wil. Ik wil gewoon een mooi product op de markt brengen, waar je als vrouw echt iets aan hebt. Een kledingstuk dat lang mooi blijft, dienend is aan jouw stijl en lijf! Daarmee bedoel ik dat je er alle kanten mee op kunt. Ofwel essentiële (basis) stukken.

Jarenlang werk ik al in de mode industrie, waar seizoenen helaas nog steeds belangrijk zijn. Ik hoor elk seizoen(!) de klacht dat de verkoop zo moeilijk op gang komt. En als het seizoen daar is, dan start de uitverkoop. Terwijl de seizoenen door de natuur al oneindig vast staan; zomer 21 juni versus modeseizoen eind februari, winter 21 december versus eind augustus. Ofwel de zomercollectie verkoopt niet goed omdat het nog te koud is en de wintercollectie niet omdat er vaak zo’n lange nazomer is! Waar is de industrie mee bezig? Het systeem is om o.a. die reden ook niet duurzaam. En hoeveel hebben wij nodig in de kast?

Ik merk het al jaren aan mijn kledingkast, met het Nederlandse klimaat in gedachte, dat ik zeker 8 maanden dezelfde kleding kan dragen. Dus eigenlijk draagt je uitgesproken zomer- en winterkleding respectievelijk zo’n maand of 2. Of zijn die 2 maanden zomer mss 3 weken tijdens de vakantie? Of is het bij jou op kantoor zomers een ijskast en s’winters tropisch? En kan je daardoor je kleding misschien wel 10 of zelfs 12 maanden kan dragen?

Wat zegt dit over een kledingstuk, en de waarde daarvan? Voor mij een heleboel!

Om 2 voorbeelden te geven:

- “Cost per Wear”. Door voor goede kwaliteit stoffen te kiezen, die kleur en vorm behouden, kan jij je kleding het hele jaar door dragen. De kostprijs wordt dan relatief laag en wat te denken hoe dit bijdraagt aan duurzaamheid!

- Uniform. Hoe heerlijk is het als je zo’n kledingstuk ‘blind” kan pakken? Het op je eigen manier kan combineren? En als belangrijk pluspunt: je het aan kunt passen op jou lijf!

Over beide onderwerpen wijdt ik graag nog een keer een blog, to be continued.....

Lieve groet, Joss

 

p.s. Dit schrijvende op 12 juni 2024, is het max. 14 graden en licht bewolkt met een drupje regen, je zou denken; it’s Sweater Weather.

 

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.